Rozhovor s nadějným obráncem Markem Hemžským

Rozhovor (Martin Hlavsa, úvod red.) - Marek Hemžský hraje za naše barvy už od minipřípravky, v současné době je obranným pilířem starších žáků a prosazuje se i v týmu mladšího dorostu.

Ahoj Marku, věkově patříš do kategorie starších žáků, ale nastupuješ i za kategorii mladšího dorostu. Jaké vidíš největší rozdíly v těchto dvou kategoriích?

Ahoj, už od mladších žáků nastupuji pravidelně o kategorii výš. Vždy to byl pro mě skok a pocta, ale mezi žákovskými kategoriemi a dorostem je rozdíl asi největší. Vidím ho hlavně v rychlosti a tvrdosti hry, tam je ten skok z žákovských kategorií opravdu markantní.

Ve starších žácích patříš k lídrům týmu. Zaznamenal jsi již dvacet kanadských bodů, to je z pozice obránce úctyhodný výkon. Jak jsi spokojen se svými výkony v podzimní části sezóny?

Tak člověk nemůže být sám se sebou nikdy úplně spokojený, vždy je co zlepšovat. Každopádně za góly a asistence jsem velmi rád a těší mě, že občas to byl gól, co změnil průběh zápasu :-)

Jak probíhá zatím zimní příprava Vaší kategorie? Je to pro tebe oblíbená část sezony nebo naopak patříš k těm hráčům, co ji berou jako povinné zlo?

Naše zimní příprava probíhá zatím dobře a doufám, že bude na jaře znát. Já mám zimní přípravu vcelku rád a beru to jako změnu oproti sezóně. Ale samozřejmě i přes zimu si zajdu na hřiště zahrát. Člověk nemůže nechat hokejku dva měsíce ležet ladem.

Věnuješ se ještě nějakým jiným sportům nebo jsi čistě ryzí hokejbalista? Jak si se vůbec k hokejbalu dostal? Vzpomeneš si na svoje první krůčky?

Jiným sportům se samozřejmě věnuji, ale ne „profesionálně“. K hokejbalu jsem se dostal úplně náhodou, když jsme se přestěhovali do Svítkova. Nikdy jsem prý nevypadal na dítě, co by dělalo sport, natož kolektivní (pokud byl někdo na pískovišti, odmítal jsem tam jít :D). Ale po přestěhování do Svítkova taťka zjistil, že se tady hraje hokejbal, tak jsem se tam zajel podívat a zůstal tam doteď. Moje první krůčky byly docela zajímavé. Po zhruba měsíci trénování přišlo MČR minipřípravek. Ve finále se ke mně v souboji u branky dostal míček, tak jsem ho střelil do brány. To, že ta brána byla naše, jsem zjistil až po krátké oslavě.

Hokejbal není profesionálním sportem a nejspíše nikdy nebude. Vím, že jsi studentem prestižního pardubického osmiletého gymnázia, které je proslulé svou náročností. Jak důležité je pro tebe studium a co bys chtěl v životě dělat?

Ano, hokejbal není profesionální sport, na druhou stranu je to možná dobře. Lidé ho hrají pro radost a ne pro peníze. Když se podíváte na hokej nebo fotbal, tak si občas říkáte jenom: „Proč?“ Z tohoto důvodu je vzdělání pro mne důležité, avšak rozhodně nesedím celý den doma nad učebnicemi. S profesí to zatím vypadá tak, že se možná budu držet rčení „jablko nepadá daleko od stromu“ a půjdu studovat medicínu.

Jaké jsou zatím tvé největší hokejbalové úspěchy? Máš nějaký cíl, kterého chceš v hokejbale dosáhnout?

Jako největší úspěch beru hraní za reprezentaci ČR a jednou bych si chtěl zahrát na MS.

Dokážeš vypíchnout nějakou srandovní historku z kabiny z podzimní části soutěže? Jakou máte vůbec partu v teamu?

V teamu máme skvělou partu a jsem za to velmi rád. Konkrétní historku asi nevypíchnu, ale s klukama je sranda neustále a v šatně se ozývá smích, občas ani nevíme proč.

Zkus nám prozradit něco z kabiny:

Největší pohodář: jednoznačně Šunkis (Šimon Novotný)

Největší bavič: tak nějak všichni. Když je možnost nějaké narážky tak přijde.

Největší nervák: Gregi (Jirka Gregor)

Největší šampónek: asi Filip Nadrchal

Největší opozdilec: Buky :) (Adam Bukač)

Oblíbený spoluhráč: nejvíc si asi rozumím s Mousem (Mates Bláha)

Po půlce sezóny vedete tabulku v SŽ o skóre před pardubickým Autosklem a zdá se, že tyto týmy dominují tabulce. Těšíš se na derby s Autosklem v jarní části, které zřejmě bude o první místo v tabulce? Cítíš na tyto zápasy nějakou speciální motivaci?

Na derby se rozhodně těším a doufám, že vyjdeme jako vítězové. Jednoznačná motivace pro obě strany jsou ty tři body, co visí ve vzduchu.

Závěrem co myslíš, že byste měli zlepšit v jarní části soutěže? Dokážeš říct nějaké slabiny, které jako team máte? Jaké máš ambice do jarní části?

Myslím, že bychom měli zlepšit teamovou hru, protože když se semkneme, tak dokážeme porazit každého. Slabiny teamu říkat nebudu, to by bylo ode mne hloupé a strategická chyba. Tak ambice...vyhrát skupinu - to je jasné.