Rozhovor s Mudr. Pavlínou Čmedlovou o prohlídkách našich hráčů

Rozhovor (red.) - Když jsem byl se svými třemi dětmi na zdravotní prohlídce u MUDr. Pavlíny Čmedlové a to v rámci prohlídek organizovaných naším klubem napadlo mne jí trochu vyzpovídat.

Dobrý den paní doktorko. V současné době u Vás probíhají zdravotní prohlídky našich hráčů. V čem spočívají a jaký je jejich účel?
 
Sportovní prohlídky spočívají ve zhodnocení anamnézy s důrazem na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění včetně zhodnocení rizika náhlé srdeční smrti. Dále ve fyzikálním vyšetření, to znamená kontrole tlaku, tepu, moči a základního vyšetření včetně orientačního vyšetření pohybového systému, zhodnocení křivky klidového ekg a dle věku zhodnocení spirometrie a zátěžového ekg se základním testem zdatnosti. Účelem je odhalit dosud nezjištěná rizika a vady, které by mohly  vést ke zhoršení zdravotního stavu sportovce při zátěži a takovéto rizikové klienty odeslat k podrobnějšímu odbornému vyšetření například k dětskému kardiologovi nebo fyzioterapeutovi.
 
Myslíte si, že je správné a důležité, aby i amatérští mladí sportovci prohlídky tohoto typu absolvovali?
 
Se stoupajícími nároky na dětské hráče a někdy zbytečně předčasnou specializací na jeden konkrétní sport si myslím, že takováto vyšetření jsou vhodná.
 
S jakými nešvary se u hokejbalistů setkáváte nejčastěji? Dala by se sepsat nějaká obecná doporučení k jejich nápravě?
 
Vzhledem k jednostranné zátěži často vídám u hokejbalistů asymetrie v oblasti ramen. Důležité je zařazení kompenzačních cviků během tréninku a volit vhodný doplňkový sport - např. plavání. Za ne úplně šťastnou kombinaci považuji hokejbal s hokejem nebo s florbalem, kdy hráč tráví řadu hodin v jedné poloze - prohlubuje se jednostranná zátěž.
 
Znala jste hokejbal před tím než Vás náš klub kontaktoval?
 
Slyšela jsem o něm, ale "v akci" jsem hokejbalisty/tky zatím neviděla.
 
Přijdete se někdy podívat na nějaký zápas nebo třeba na trénink?
Určitě, plánuji, že až začnete trénovat venku, tak bych se přišla podívat.
 
Na závěr bych Vám rád popřál hodně zdraví a pracovních úspěchů v Novém roce. Děkuji za rozhovor.
 
Také děkuji za rozhovor a přeji vám hodně energie a sil do dalších sportovních akcí!