"V přípravce je velké množství šikovných hráčů, kteří dle mého mají před sebou velice nadějnou budoucnost" říká trenér Tomáš Pospíšil

Přípravka (Martin Hlavsa) - Dnes Vám přinášíme další z rozhovozů s našimi trenéry. Tentokrát je na řadě Tomáš Pospíšil, trenér naší přípravky, zároveň aktivní fotbalový brankář, který při trénincích využívá zkušeností z obou sportů.

Tomáši, na podzim přípravka odehrála hned pět turnajů. Podařilo se nám do všech postavit dva týmy. Jak si spokojený s výkonem svých svěřenců v podzimní části?

První vložený turnaj byl hned po jednom nebo dvou trénincích na začátku září. Bylo vidět, že jsou děti po prázdninách nerozehrané. Další turnaje pak byly lepší a lepší. Valná většina z nich chodí pravidelně trénovat a v zápasech to bylo vidět. Mám velkou radost z jejich přístupu a docházky. Je super, když naše jediná starost před turnajem je děti rozdělit do dvou rovnocenných týmů.

Naše přípravka se celkem hodně rozrostla a v tuhle chvíli máme dvacet hráčů. Je radost pracovat s takto velkým počtem nadějných dětí?

Ano, je. I když někdy je to také o nervy:-) :-). Mnozí z nich udělaly za podzim velký výkonnostní vzestup.

Kde vidíš zatím silné a slabé stránky této generace hráčů 2012 a 2013?

V této kategorii je velké množství šikovných hráčů, kteří dle mého mají před sebou v tomto sportu velice nadějnou budoucnost. To dokazují i v mladších žácích, když dostanou příležitost. Druhá stránka je jejich psychická nevyzrálost, když se v zápase nedaří. Na tom se s nimi snažíme pracovat a věřím, že s věkem to bude lepší.

Snažíte se zapojovat i hráče z mladších ročníků z mini a mikropřípravky? Jsi z jejich výkony spokojen?

Určitě. Filda Kerner se Sébou Kochem s námi chodí od začátku září pravidelně. Poslední dobou se k nim přidal Vojta Pekárek, do dvou turnajů zasáhl i Vojtík Mikysek s Lukym Myšíkem. Z mikropřípravky jel s námi na jeden turnaj Jirka Švihlík a dal hned několik gólů. Takže spokojenost je maximální!

Co si myslíš, že je nejdůležitější pro rozvoj hráčů v této kategorii?

Na tréninku se všichni trenéři snažíme, aby se děti hokejbalem bavily a měly mezi sebou dobrou partu. To je, dle mého, to nejdůležitější. A to věřím, že se nám společně daří.

Tomáši, ty od malička působíš ve fotbale a do dnes si aktivní fotbalový brankář. Vidíš nějakou podobu v těchto dvou sportech fotbal a hokejbal?

Ano, velikou. Při tréninku hodně těžím ze zkušeností z fotbalu. Ve finále je jedno, jestli člověk používá ke hře nohu nebo hokejku. Pohyb, nabíhání, uvolnění, to je podobné. Aspoň tedy v naší kategorii a hře na třetinu hřiště 3+1.

Na začátku února se chystá zimní soustředění mládeže. Ty jako trenér se ho zúčastnís. Těšíš se? Chtěl by si pozvat své svěřence?

Moc bych si přál, aby jich jelo co nejvíce. Osobně to bude pro mě soustředění č. 1, to loňské jsem musel kvůli Covidu vynechat. Takže ano, těším se.

Jaká bude zimní příprava tvých svěřenců? Plánujete pouze tělocvičnu nebo i hokejky na hřišti? Je v plánu nějaký turnaj v zimím období?

Od začátku měsíce se již připravujeme v tělocvičně, kde střídáme cvičení s hrou. Prostě, aby to děti bavilo a též jim to něco dalo. To ostatní hodně záleží na počasí. Když to půjde, vezmu o víkendech Toma, hokejku, napíšu na skupinu zprávu a uvidíme, kdo se přidá. Během ledna máme přihlášené dva turnaje v Polabinách v nafukovačce.

I realizační tým prošel odměnou. Nyní pracujete ve čtveřici, kdy se do přípravky přesunula velezkušená Martina Topičová a dvě nové tváře Petr Hebek a Lucie Křemeňáková. Vedoucí týmu dělá Pavlína Kernerová. Funguje vše dle tvých představ?

S Martinou se spolupracuje skvěle, z jejích zkušeností těžím i já. Petr pomůže vždy, když je potřeba. U Lucky jsem moc rád, že se rozhodla pokračovat v trénování právě u nás. A Pája? Skvělá vedoucí, na kterou je maximální spoleh. Takže ano, funguje.

Jak vnímáš propojení hráčů x trenérů x rodičů? Snažíte se dělat i mimotýmové akce? Je nyní něco v plánu?

Musím říct, že i v tomto u nás panuje pohoda. S většinu rodičů se znám již dlouhou dobu a víme, co od sebe očekávat. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat, protože bez jejich přístupu by to prostě nešlo. Nedávno jsme díky nim mohli dětem zařídit čerta s Mikulášem i výslužkou.

Titulní foto Tomáš Mikysek