"Pro přípravu na finálový turnaj uděláme maximum" říká trenér mladších žáků Leoš Vlašič

Mladší žáci (Martin Hlavsa) - Mladším žákům se na podzim dařilo, nepoznali porážku a kvalifikovali se na finálový turnaj Mistrovství České republiky. Jak to vše vidí trenér Leoš Vlašič se dočtete v následujícím rozhovoru.

Leoši, mladší žáci na podzim předvedli takřka vynikající výkony. Z celkových 23 zápasů si připsali 23 výher a žádnou prohru. To jsi asi nečekal ani ty. Jsou pro tebe výkony překvapením?

Vynikající výkony mladších žáků pro mě úplným překvapením nejsou, neboť tento tým podává kvalitní výkony již od přípravky, tedy nějakých pět-šest let. Od samého začátku ho vedli velmi kvalitní trenéři, jejichž zkušenosti je výborně připravily pro následující kategorie. Tým letošních mladších žáků vedeme společně se Slávkem Solařem již druhým rokem a 23 výher svědčí o stabilní výkonnosti. Od podzimu navíc nastupují pod vedením Tomáše Pelcmana i v lize starších žáků, čímž jejich výkonnost samozřejmě roste.

V čem vidíš sílu ročníku 2010 a 2011? Je to dobrou partou ?:-)

Sílu ročníků 2010 a 2011 vidím v tom, že jsou herně vyrovnané. Tím se nám podařilo vytvořit tři velice kvalitní pětky, takže žádné střídání neomezuje náš výkon. Dobrá parta hraje také určitě důležitou roli. V týmu jsou totiž výrazné individuality, ale dokáží hrát týmově. Myslím, že akce jako například vánoční večírek v IXI clubu, jsou výbornou cestou k rozvoji týmového ducha.

Oba dva kvalifikační turnaje jste zvládli na jedničku a jste již nyní kvalifikovaní na finálový turnaj. Jak se na tuto akci těšíš a myslíš, že je ve vašich silách získat titul? Co myslíš, že musíte ještě do jarní části zlepšit?

Na finálový turnaj se moc těším. Je to velká odměna za naši práci, vrchol mé dosavadní trenérské kariéry. Jak jsem měl možnost vidět ostatní soupeře, mohu zatím říci, že kluci na titul určitě mají. Pro přípravu uděláme maximum, chceme ještě zapracovat na herních situacích a vyladění kondice. Tak jako je tomu i v ostatních sportech, bude při finálovém turnaji záležet nejen na losu základních skupin, ale i na troše toho sportovního štěstí.

Daří se Vám zapojovat i kluky z přípravky do týmu? Překvapili tě někteří svými výkony?

Kluky z přípravky se snažíme zapojovat. Je to dobré pro jejich motivaci do dalších tréninků. V zápasech je vidět, že se chtějí před svými staršími spoluhráči předvést a vyrovnat se jim, a proto vždy dokáží odehrát to nejlepší, co umí. Ročníky 2012 a 2013 jsou velkým příslibem do budoucna.

Jaká bude zimní příprava? Na co se chcete zaměřit?

Chceme se zaměřit na zlepšení orientace v herních situacích, přesnost střelby a samozřejmě budeme pokračovat v rozvíjejí kondičních dovedností.

Čekáš i hojnou účast svého ročníku na zimním soustředění mládeže na začátku února ve Dvoře Králové? Chtěl bys kluky na tuto akci pozvat ?:)

Věřím, že se zimního soustředění zúčastní všichni. Kluci budou mít nejen možnost vidět při tréninku současné nejlepší hráče klubu, ale budou mít i příležitost si s nimi zatrénovat. Samozřejmě se bude opět stmelovat parta, takže tímto je zvu a věřím, že se ve Dvoře Králové sejdeme v hojném počtu.

Leoši, ty u mladších žácích působíš již několik let. Dokážeš porovnat nynější ročník s těmi předchozími? Prošli ti rukama skvělé ročníky 2003 až 2007, kde je hned několik osobností a získali mistrovské tituly. Vidíš na současném výběru nějaké společné rysy?

Společných rysů tam vidím několik jako např. výrazné individuality, obětavost pro tým, poctivá příprava. Pevně věřím, že z dnešních mladších žáků vyrostou osobnosti, které v budoucnu doplní náš extraligový tým.

V realizačním týmu tvoříte již ustálený tým se Slávou Solařem a Míšou Jánskou. Funguje spolupráce na jedničku?

Já si naši spolupráci mohu jenom pochvalovat. Se Slávou se výborně doplňujeme, jak při tréninku tak při turnajích, a Míša nám vytváří bezchybné zázemí a servis. Jak už jsem zmiňoval v tomto roce nás doplnil Tomáš Pelcman a Martin Nekola, se kterými si také výborně rozumíme a předáváme si vzájemně své zkušenosti.

O víkendu jste měli i Vánoční večírek v IXI clubu. Měli kluci radost z bowlingu? Jsou pro tebe tyto týmové akce důležité?

Kluci měli z bowlingu velikou radost. Připravili jsme jim i pingpongový stůl a kurt s balonem, takže jich bylo všude plno. Tyto týmové akce jsou pro mne velmi důležité. Nejen že výborně stmelují kolektiv, ale máme i možnost získat zpětnou vazbu na naši práci od rodičů.