"Cílem bude bavit se hokejbalem" říká Martin Hlavsa

Starší a mladší žáci (red.) - V průběhu letní přípravy jsme z řad trenérů vyzpovídali Martina Hlavsu, který do nadcházejícího ročníku vstupuje jako trenér starších i mladších žáků a dále si přibral i roli asistenta v extralize dorostu.

Ahoj Martine, začal bych otázkou ohledně tebe. Co tě vedlo k tomu stát se hlavním trenérem u mladších žáků, starších žáků a současně i asistentem v extralize dorostu? (extraliga mladšího dorostu bude od nové sezóny hrát pod názvem Extraliga Dorostu pozn. redaktor)

Ahoj, nabídka přišla z ruky šéftrenéra Petra Kopečného. Po úspěšné loňské trenérské sezóně u starších žáků, kdy mě trénování chytlo a tak trochu přebylo moji touhu hrát ještě za a-team se tato varianta nabízela. Důvodem je určitě touha pomoci klubu v rozvoji s mládeží, tak abychom vychovávali hráče pro A-team. U mladších a starších žáků chci určitě navázat na provázanost těchto kategorii, tak jak tomu bylo v loňském roce, kdy jsme hráče využívali i ve starší kategorii a zároveň mladší žáky systematicky připravit na ligu SŽ. U mladšího dorostu chci rozhodně sbírat zkušenosti s touto kategorii, kde již práce s kluky tohoto věku je trošku na jiné úrovni. Budu se snažit pomoci Davidovi Mlatečkovi a Víťovi Gregorovi hlavně v trénincích, jelikož mladší dorostenci trénují společně se staršími žáky.

Současně jsi i jedním z nejzkušenějších obránců v A teamu. Budeš zvládat trénovat a hrát najednou?

Co se týče hraní za a-team, tak tam to bude vždy na domluvě s trenérem. Neříkám, že mě hraní stále neláká, ale věřím, že v áčku je spousta mladých kluků, kteří si svým přístupem zaslouží dostat šanci. Taky bude, jako každý rok, záležet na mé fyzické připravenosti a účasti na trénincích :-) Ale jelikož jsem legenda, tak věřím, že mám místečko jistý (smích) :-)

U starších žáků vstupujete do sezóny jako obhájci titulu Mistra České Republiky! Jak se na tuto roli se svými svěřenci připravuješ? Přeci jen to nebude lehký úkol?!

Přípravu jsme zahájili na konci července, kdy jsme se rozhodli spojit mladší a starší žáky na letní přípravu a vytvořit tak jednu tréninkovou skupinu. Letní přípravu si vzal pod patronát velezkušený kondiční trenér Jindra Petruška. Musím říct, že zpočátku jsem měl trošku obavy, zda nedojde k uspokojení, ale kluci zatím pracují velmi dobře. Zůstává nám ve starších žácích cca třináct kluků, kteří byli na závěrečném turnaji v Příbrami. Důležité bude, jak se dokážeme vypořádat s odchodem silného ročníku 2003, kde kluci byli rozdílovými. Mnohem více bude letos záležet na týmové hře a zlepšení koncovky.

Udělal jsi nějaké změny v tréninku oproti loňské sezóně? A jak jsi spokojen s přístupem hráčů k tréninkům?

První změnou je změna v realizačním týmu - Víťa Gregor se přesunul k mladšímu dorostu a Martin Pitthard si dává od hokejbalu voraz. Místo něho se ke starším žákům přesunul Jindra Petruška, kde jeho hlavním úkolem bude pracovat na kondiční stránce týmu. Druhým asistentem bude Tomáš Pelcman, který poslední dva roky působil jako trenér u A-teamu. Takže věřím, že realizační tým bude složen velmi dobře. S přístupem jsme zatím spokojeni, ale jelikož zatím jsou prázdniny, tak účast byla slabší. Věřím, že s koncem prázdnin se opět zvýší tréninková docházka a navážeme na práci, kde jsme loni skončili.

Nastaly nějaké změny v týmu starších žáků? Kdo odešel a naopak do týmu přišel?

Jak jsem již napsal - odchází silný ročník 2003, kde nám odejde spousta branek. Osa týmu ale zůstává - cca třináct kluků má zkušenost s finálovým turnajem v Příbrami z jara. Do týmu přichází z Letohradu Adéla a Jáchym Kerschbaumovi. Další posilou bude navrátilec do dresu Stars Denis Drbal.

Jaké cíle máš pro novou sezónu ve starších žácích?

Cílem bude určitě bavit se hokejbalem, pěstovat v dětech klubismus a probojovat se na závěrečný turnaj, kde budeme chtít opět hrát o příčky nejvyšší - pohár vracet nechceme:-)

Jak jsme již zmiňovali, tak nově povedeš jako hlavní trenér tým mladších žáků. Už jsi stihl se s hráči poznat, a co od této kategorie očekáváš?

Ano, nějaké seznámení již proběhlo. Musím říct, že mě kluci velmi překvapili, jelikož spousta jich chodila na letní přípravu a velmi se snažili. Všiml jsem si, že kluci působí jako dobrá parta. Největším seznámení proběhlo na již druhém sportovním dni, který jsme pořádali teď v pátek. V tomto věku určitě očekávám radost z výher a chuť se zlepšovat.

Co chceš dát naopak hráčům ty?

Určitě, předat zkušenosti, které jsem nasbíral během několika let hraní ve Svítkově. Největším cílem je, udělat tréninky v takové atmosféře, aby to kluky bavilo a zároveň se rozvíjeli. Pro kluky, u kterých uvidím výkonnost a tréninkovou morálku, bude jim otevřena i možnost zahrát si ve starších žácích.

Jsou nějaké novinky u mladších žáků před sezónou?

Změnou je navýšení tréninků, kdy se tato kategorii bude připravovat třikrát týdně a určitě budeme chtít zlepšit kondiční připravenost. Trošku nerozumím formátu soutěže, kde bych raději preferoval vytvoření Ligy mladších žáků, místo turnajů jednou za 14 dnů. Myslím, že děti v tomto věku chtějí vyhrávat a na konci soutěže být dekorovaní pohárem a medailí. Navíc vidím zápas například na 3x12 minut jako mnohem lepší variantu než 2x10 minut ve formátu turnaje, kde si dle mě kluci ani nezpotí triko.

Dále budeš působit i na pozici asistenta u dorostu, kde je hlavním trenérem David Mlateček. Jaké jsou mezi Vámi vztahy a jaké výhody vidíš ve Vaší nové spolupráci?

S Davidem se známe již mnoho let, začínali jsme spolu ještě v dorostu a odehráli spoustu zápasů za Ačko a hlavně Béčko. Spolupráce bude určitě klapat. Jelikož David z pracovních důvodů může jen na páteční tréninky a starší žáci s mladšími dorostenci trénují společně, chystám se s ním spolupracovat v týdnu a zaměřit se na věci, co bude potřeba zrovna natrénovat. Jinak u mladšího dorostu budu určitě jen v roli třetího asistenta a spíše vypomáhat, když nebude moci David nebo Víťa Gregor. Prioritou pro mě budou žákovské kategorie.

Chystáš se využít toho, že budeš přítomen ve třech mládežnických kategoriích najednou a co si od toho slibuješ?

Určitě si slibuju provázanost kategorii a možnost doporučení, které hráče nominovat výš a sledovat jejich vývoj v sezóně. U mladších žáků si určitě slibuju dlouhodobou práci, kde pokud u toho vydržím, budu mít možnost kluky připravovat až čtyři roky. SŽ, navázat na systém hry, který jsme aplikovali loni. A co se týče MD, tak chci nasbírat zkušenosti s trénováním této kategorie.