Naši junioři U20 mistry světa, U18 vicemistry!!!

Mládež (red.) - Naši hráči dosáhli obrovských úspěchů na juniorském mistrovství světa v kanadském Saint John´s a neztratili se ani na dalších reprezentačních akcích.

V uplynulých dnech proběhlo mistrovství světa juniorů v Kanadě, které se týkalo kategorií U20 a U18, vrcholné akce absolvovaly i další kategorie, kterých se rovněž účastnili naši hráči. Nyní přínášíme souhrnný report.

Junioři České republiky U20 se stali po šestnácti letech Mistry světa a byli u toho i hráči Svítkova. Mistrovskou obranu vyztužoval Jan Doležal, v útoku se včetně finálového zápasu s Kanadou prosazoval celkem pětigólový střelec Jakub Král.

Junioři České republiky U18 téměř své starší kolegy napodobili, když se v Saint John´s probojovali až do finále, kde na rozdíl od nich se stejným soupeřem padli. I mezi stříbrnými medailisty máme své zástupce a to zejména nejlepšího brankáře šampionátu Lukáše Novotného, obránce Milana Flose a útočníka Vojtěcha Novotného. S prvně jmenovaným přinášíme přepis rozhovoru uskutečněného těsně po prohraném finále pro stránky www.hokejbal.cz.

Prohrané finále s Kanadou určitě bolí, protože jste na ni určitě měli.

Hrozně mě to mrzí. Kluci měli dost šancí, ale bohužel jsme žádnou nevyužili, jejich gólman chytal dobře a mě se zas nepodařilo chytit to, co jsme dostali a bohužel jsme prohráli.

Co rozhodlo ten zápas. Byly to právě přesilovky kanadského týmu?

Určitě. Já myslím, že rozhodčí jim dal jednu přesilovku, kterou hrát neměli, a potom ještě tam byla střela do masky, vlastně kdy mělo být přerušení. Oni z toho dali góla a to jsme dostali druhý gól. A potom z protiútoku, kdy jsme se snažili dát vyrovnávající gól, nám dali třetí, a to už nás položilo a nedokázali jsme vyrovnat.

Obdržel si cenu pro nejlepšího gólmana to asi nezalepí ten smutek z prohraného finále?

To určitě ne, já bych určitě vyměnil tu medaili za cenu pro nejlepšího gólmana.

Jsi i tak na svůj tým pyšný za to co tady dokázal, prohráli jste prakticky až ve finále, jste vicemistři světa?

Já si myslím, že nám to ještě nedochází, časem nám to ale určitě dojde, je to super úspěch, kluci hráli výbornej turnaj a chci jim za to poděkovat.

Juniorky České republiky U20 mají za sebou první vrcholnou akci v historii. Tou byl Světový pohár konaný na přelomu července a srpna v Přerově a Zlíně. Ve finále čekala naše hráčky opět Kanada, neuspěla a české barvy si připsaly premiérové vítězství. V dresu České republiky se na této akci představila brankářka Kateřina Teplá, která je zároveň úřadující seniorskou mistryní světa z loňského roku, a útočnice Lenka Kolínková.

Junioři České republiky U16 absolvovali v Přerově a Zlíně stejný turnaj jako juniorky U20 a získali na něm bronzové medaile, když v souboji o třetí místo porazili tým USA. Barvy Svítkova v tomto týmu hájil brankář Vladimír Šidlo.

Junioři České republiky U15 se popasovali rovněž v rámci světového poháru v Přerově a Zlíně s o rok staršími protihráči z celého světa. V týmu, který měl za úkol hlavně sbírat zkušenosti pro další roky se z našeho klubu představil obránce Marek Hemžský, Lukáš Novotný, Matyáš Bláha Martin Rakovský.

Junioři České republiky U14 se zúčastnili několika akcí. Jednou z nich byl turnaj o rok starších výběrů krajů konaný v závěru května v Děčíně a na něj byli z našeho klubu nominováni brankář Matěj Procházka, obránce Adam Korec a útočník Maxmilian Seidl. Výběr nezvládl konečný souboj o třetí místo a bral nepopulární bramboru.

Junioři Pardubického kraje U15 se zúčastnili tradičního turnaje krajů, který se tentokrát konal v Děčíně, a do kterého vstupovali naši borci v roli obhájců titulu. Vladimír Šidlo, Lukáš Novotný, Matyáš Bláha, Martin Korbel a Marek Hemžský patřili určitě k oporám výběru, který po roce opět zvedl nad hlavu pohár vítězů.

Všem našim borcům k dosaženým úspěchům gratulujeme.