Na svůj první reprezentační gól nikdy nezapomenu, vzpomíná Martin Pitthard

Reprezentace (Filip Červinka, úvod Petr Korbel) - Nedávno skončené mistrovství světa juniorů v anglickém Sheffieldu bronzové medaile svítkovským hráčům Martinovi Pitthardovi (U20), Jakubovi Královi a Janu Doležalovi (oba U18). Trojlístek reprezentantů kategorie U16 Vojtěch Novotný, Radek Adámek a Lukáš Novotný dosáhl na místo čtvrté. Nedávno vyšel na stránkách www.hokejbal-vychod.cz rozhovor z pera Filipa Červinky s naším forvardem Martinem Pitthardem, který přepisujeme v nezměněné podobě.

Poslední ohlas z nedávno skončeného mistrovství světa juniorů přinášíme se svítkovským talentem Martinem Pitthardem, jenž bojoval v dresu národního týmu hráčů do 20 let. Útočník, který může stejně dobře zaskočit i v obranné činnosti, vstřelil na svém premiérovém šampionátu svůj první reprezentační gól. Dvacítka rozhodně měla navíc, než byl finální bronz, ale každý cenný kov se počítá. „Tým jsme měli navíc, ale bereme i krásný bronz,“ potvrzuje vytáhlý forvard.

Na juniorském mistrovství světa jste reprezentoval ČR v nejstarší věkové kategorii, která vybojovala bronzové medaile. Je to pro vás úspěch, nebo měl váš celek na víc?

No myslím si, že celkově jako tým jsme měli i víc než na bronz, ale dopadlo to, jak dopadlo a my jsme s tím smíření a bereme i krásný bronz.

Jak jste si šampionát užil? Pro vás osobně to bylo vůbec první MS!

Já jsem si osobně šampionát užil, sice se vyskytly problémy se stravou či tak, ale my jsme tam byli od hraní hokejbalu ne na výletě.

Jakou úlohu jste v národním týmu plnil a co vaše parta, táhla za jeden provaz?

Moje úloha v týmu? Nejspíše upevnit naší lajnu a pomoct k výhře. Jinak si myslím, že jsme měli neskutečnou partu a to nám pomáhalo i přes nezdary do dalších zápasů.

Na šampionátu jste vstřelil jeden gól a na další dva nahrál. Jste se svými výkony spokojený a schoval jste si míček na památku?

Já nikdy se svými výkony nebudu spokojen, vždy se dá něco zlepšit, ale vím, že jsem do všech střídání dal vše. Ano schoval a na svůj první reprezentační gól nikdy nezapomenu.

Občas jste byl i k vidění v obraně. Jaký post vám více vyhovoval?

Je to pravda. Začínal jsem na levém křídle, které hraje dozadu, ale spíše mi vyhovoval centr, kde jsem se cítil jistější a prospěšnější.

Proti Slovensku jste klidně mohli vyhrát, ale neuznali vám dva góly a nakonec jste v boji o finále padli 3:5. Mrzelo to hodně a bylo Slovensko k poražení?

Ani nevíte, jak moc to bolelo a jak mě to mrzelo. Máte pravdu, Slovensko bylo k poražení a rozhodně to byl lehčí soupeř, přes kterého by se dalo projít do finále, než byl tým Kanady.

Proti Kanadě jste měli druhou možnost o postup do finále, ale ta vás vcelku jasně přehrála. Čím to? Byli Kanaďané tak „jinde“?

Bohužel je to pravda, Kanada byla jinde. Nevím, čím to bylo, ale prostě měli vyzrálejší tým.

V základní části jste si hravě poradili se zámořským nevyzpytatelným výběrem USA. V boji o bronz jste dlouho pohodlně vedli 4:1, ale nakonec vyhráli po dramatickém závěru 5:4. Byl o to zisk cenného kovu radostnější?

Nejspíše jsme si v hlavách řekli, že se ten zápas už vyhraje sám, jenže to právě že ne. Pro Američany to byl „zápas o zlato“, ne o bronz. Zisk medaile by byl podle mě stejně radostný i po výhře 4:1, ale nevím, pro mě to byl skvělý pocit!

Co vám vůbec po šampionátu trenéři říkali? Měli nějaké výhrady, nebo děkovali za předvedené výkony?

Jak jsem již říkal, vždy je co vyčítat, ale na jednu stranu si myslím, že jsme odehráli turnaj se ctí, a že třetí místo je zasloužené.

Co jste vůbec říkal na město Sheffield? Líbilo se vám dějiště šampionátu a samotná organizace?

Místo dějiště a celkově organizace nebyla vůbec špatná, a rozhodně si myslím, že to měli organizátoři dobře vymyšlené.

Jste čistokrevný hokejbalista. Co byste poradil mladým nadějím, kteří jsou z „menšího klubu“ jako vy ze Svítkova a touží se probojovat do reprezentace?

Že tréninky jenom v klubu na to dostat se do reprezentace nestačí! Každý musí chtít pracovat navíc, aby se sám zlepšoval a zjistil, že to nedělá pro trenéry, ale sám pro sebe.

 

Výsledky české reprezentace U20: 

Česká republika U20 vs. Velká Británie U20 9:1 (4:0, 1:0, 4:1)

Branky a nahrávky: 1. Peschout, 4. Hejtmánek (Voves), 13. Pala (Peschout, Česák), 13. Pala (Hanuš, Emmer), 21. Šlehofer (Pořízek), 33. Kovařík (Šlehofer) 34. Emmer (Pala), 36. Hejtmánek, 37. Peschout (Česák, Emmer).

Střely 57:3, vyloučení 9:9, využití přesilovek 2:1, oslabení 0:0.

Česká republika U20 vs. USA U20 6:2 (4:0, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 37. Villano (Abruzzo, Melisi), 42. Hickey (Palumbo) - 3. Bureš, 6. Česák (Pala), 6. Hejtmánek, 7. Šlehofer (Haismann), 21. Kovařík (Šlehofer), 23. Peschout (Pala).

Střely 28:20, vyloučení 5:8, využití přesilovek 2:0, oslabení 0:0

Slovensko U20 vs. Česká republika U20 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Zwick (Šimko) 14. Olejník (Snador), 24. Ďurkech (Cibík), 29. Ďurkech (Bušovský), 41. Kratochvíla (Novák, Bušovský) – 23. Peschout (Hanuš), 28. Peschout (Hanuš, Šlehofer), 43. Fejfar (Pořízek, Hejtmánek).

Střely 26:15, vyloučení 11:5, využití přesilovek 3:2, oslabení 0:0.

Česká republika U20 vs. Švýcarsko U20 9:2 (3:0, 4:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. Hejtmánek (Peschout), 9. Česák, 13. Macek (Pořízek), 17. Fejfar (Pořízek, Hejtmánek), 19. Voves, 23. Peschout (Šlehofer), 27. Fejfar (Pořízek), 34. Pitthard (Davídek), 38. Kovařík (Peschout, Voves) - 16. Bohnenblust, 23. Eno.

Střely 68:10, vyloučení 5:4, využití přesilovek 0:0, oslabení 1:0.

Česká republika U20 vs. Kanada U20 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 41. Emmer (Šlehofer) - 13. Bochinski (Yetman), 21. Hancock (Lindgren), 24. Kastes (Pallotta), 38. Alvo (Yetman).

Střely 16:20, vyloučení 8:7, využití přesilovek 1:2, oslabení 0:0.

O bronz:

Česká republika U20 vs. USA U20 5:4 (1:1, 3:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 1. Česák (Peschout), 19. Česák (Pala, Peschout), 20. Pořízek (Hejtmánek), 25. Hejtmánek (Pořízek, Pliml), 42. Pliml – 2. Mauger (Avampato, Villano), 35. Abruzzo (Ersing), 41. Scian (Hickey), 43. Scian.

Vyloučení 6:7, využité přesilovky 3:2, oslabení 0:1.