Cenná výhra starších žáků, doma vynulovali Hradec Králové

Starší žáci (Dušan Korel) – Velmi dobrou jarní formu opět předvedli starší žáci Svítkov Stars. Na domácím hřišti vybojovali cenné vítězství, když v 16. kole východní skupiny ligové soutěže porazili Hradec Králové 2 : 0.

Jsem moc rád, že jsme navázali na výkon před čtrnácti dny s modrou Alfou. Měl jsem trošku obavu, zda nás neovlivní velikonoční svátky, kdy se nehrálo a měli jsme i méně tréninků. Kluci se s tím ale popasovali velmi dobře,“ pochvaloval si svítkovský trenér Filip Uhlíř a dodal: „Konečný výsledek 2:0 hovoří za vše. Cením si toho, že jsme nedostali gól. A když nějaký dáš, tak vždy vyhraješ. Takže jsem spokojený. S výsledkem i s hrou.

Cesta k vítězství proti třetímu týmu tabulky však nebyla vůbec jednoduchá. Svítkov měl sice po celý zápas střeleckou převahu, ovšem do vyložených gólových šancí se zpočátku dostával jen ztěžka. Musel trpělivě hledat skulinky v obranném valu Hradce, který se naopak po každé ztrátě míčku domácích snažil vyrážet do protiútoků.

Soupeř dobře bránil střední pásmo. Ze začátku jsme nevěděli, jak se dostat k jeho brance. V žácích je těžké se tam dostat, když dva hráči soupeře stojí na červené čáře a tři jsou vzadu na modré. Pokud nemáte kvalitu při příjmu míčku, odskočí vám a soupeř jde okamžitě do brejku. Snažili jsme se zrychlit rozehrávku, abychom se do útočného pásma dostali. Postupně nám to začalo fungovat,“ řekl trenér Uhlíř.

Svítkov postupně přebíral iniciativu, od druhé třetiny se častěji probíjel před hradeckou branku a ve 27. minutě byl odměněn. Předvedl parádní kombinaci v přesilovce, kdy po několika rychlých přihrávkách Koudela našel mezi kruhy Jáchyma Jánského a nejlepší domácí střelec bez přípravy zamířil přesně. „Gól v přesilovce nám hrozně pomohl. Soupeř pak otevřel hru, musel hrát aktivně, což nám vyhovovalo. V situacích jeden na jednoho jsme byli silní,“ poznamenal trenér Uhlíř.

Hradecká snaha o vyrovnání však vyzněla do ztracena. Svítkovští hráči pozorně bránili. A pokud se hosté dostali ke střele, stál jim v cestě bezchybný gólman Reimann. Díky otevřenější hře soupeře se častěji do šancí dostávali i domácí, leč dlouho se jim nedařilo přidat gólovou pojistku. Klid a vítěznou jistotu dostali až 56 vteřin před závěrečným klaksonem, když rychlý protiútok zakončil Svoboda do prázdné branky při powerplay Hradce.

Měli jsme v utkání pasáže, kdy kluci byli líní na krok. Museli jsme je povzbudit, aby chodili dozadu za branku a bojovali tam o míček. Když to dělali, soupeř s tím měl velké problémy. Můžeme být celkově spokojeni, zvládli jsme utkání dobře,“ pronesl trenér Uhlíř.

O dalším víkendu mají starší žáci Svítkov Stars volno. Poslední zápas základní části soutěže je čeká v sobotu 20. dubna. Na domácím hřišti přivítají Ježky Heřmanův Městec, kteří se s modrou Alfou přetahují o první příčku tabulky. Duel se silným soupeřem, jemuž se Svítkov bude snažit oplatit podzimní porážku 2:4, začne v 9.30 hodin.

HBC Svítkov Stars Pardubice – HBC Hradec Králové 1988 2 : 0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky Svítkova: 27. Jách. Jánský (Koudela, Jon. Jánský), 45. Svoboda (Jách. Jánský).

Sestava Svítkova: Reimann – Jon. Jánský, Jách. Jánský, Solař, Koudela, Gusty – Topič, Svoboda, Korel, M. Hospr, Kerner, Malý, Kašpar, Novák, Ločárek.

Statistiky utkání